Onze Peter

Ruud Vormer

Ruud vormer langer bij club Brugge. - Nienke's nieuws.

Ruud Willem Vormer (Hoorn, 11 mei 1988) is een Nederlandse voetballer. Hij is een middenvelder en komt sinds september 2014 uit voor Club Brugge.

Carrière

Jeugd

Vormer startte zijn voetbalcarrière bij de jeugd van De Blokkers en Hollandia, twee amateurclubs uit zijn geboortestad Hoorn. In het seizoen 2001/02 maakte de middenvelder de overstap naar de jeugdopleiding van AZ. Bij die club werkte hij zich op naar het eerste elftal.

AZ

In het seizoen 2006/07 maakte Vormer zijn officiële debuut voor AZ. De toen achttienjarige middenvelder mocht van coach Louis Van Gaal invallen voor Simon Cziommer in een competitieduel tegen FC Twente. AZ bereikte in mei 2007 de finale van de KNVB beker, maar Vormer kwam in die wedstrijd niet in actie.

In het daaropvolgende seizoen kreeg Vormer meer speelkansen van Van Gaal, maar door de concurrentie van onder meer Cziommer en Demy De Zeeuw groeide hij bij AZ nooit uit tot een titularis. De club speelde bovendien een wisselvallig seizoen. Na vier jaar in de top vijf te zijn geëindigd, zakte AZ in 2008 terug naar de middenmoot.

Roda JC

Doordat AZ het contract van Vormer niet tijdig verlengd had, vertrok de centrale middenvelder in de zomer van 2008 transfervrij naar Roda JC. Op 30 augustus 2008 maakte hij zijn officieel debuut in het elftal van trainer Raymond Atteveld. Vormer werd vrijwel meteen een vaste waarde bij Roda JC. Ook na de komst van Harm Van Veldhoven in november 2008 verdween de jonge middenvelder niet uit het team.

In zijn eerste seizoen streed hij met Roda tegen de degradatie, maar vanaf 2009 steeg de club naar de middenmoot. Vormer groeide uit tot één van de leiders van het elftal en werd in het seizoen 2011/12 door de lezers van het tijdschrift Voetbal International verkozen in het elftal van het jaar. In november 2011 toonde Vitesse interesse in een overgang van de middenvelder, maar tot een transfer kwam het uiteindelijk niet.

Feyenoord

Na vier seizoenen bij Roda versierde Vormer een transfer naar het Feyenoord van trainer Ronald Koeman. Maar de middenvelder, die na een sterk seizoen klaar leek voor een stap hogerop, kon in Rotterdam nooit doorbreken. Koeman koos op het middenveld voor een driehoek bestaande uit Jordy Clasie, Tonny Vilhena en Lex Immers, waardoor de 24-jarige Vormer zich tevreden moest stellen met een rol als invaller. Hoewel Vormer op 1 september 2013 tegen nota bene zijn ex-club Roda zijn eerste competitietreffer voor Feyenoord scoorde, veranderde er ook in het seizoen 2013/14 weinig aan zijn situatie. De Rotterdammers, die het seizoen uiteindelijk afsloten als vicekampioen, lieten de middenvelder weten dat hij naar een nieuwe werkgever mocht zoeken.

Club Brugge

Op 1 september 2014 tekende Vormer een contract voor drie seizoenen bij Club Brugge, waar hij al snel een basisplaats veroverde. Een jaar later, op 9 december 2015, verlengde hij zijn contract in Brugge tot de zomer van 2020. Op dat moment had hij meer dan 40 wedstrijden in de Belgische competitie gespeeld (12 doelpunten) en speelde hij 17 wedstrijden op internationaal clubniveau. Hij veroverde in 2015 de Beker van België en in 2016 het Belgisch landskampioenschap met Club Brugge. Op 23 juli 2016 veroverde Ruud Vormer de Belgische Supercup. Hij scoorde de winnende treffer tijdens de 1-2 overwinning uit op Standard Luik. In het seizoen van 2017 – 2018 werd hij samen met Club Brugge opnieuw landskampioen en veroverde hij tevens de Belgische Gouden Schoen. Op 2 oktober 2020 verlengde Ruud nogmaals zijn contract, tot 2025.

(Bron: Wikipedia)